U bent hier

VZW Vondels

 

Heerlijkheid der fietsen met Gizmo,

 

Op 07.06  was het zover, de testkaravaan kwam bij Vzw Vondels en ik mocht de vele Heuvellandse heuvels en dalen met een elektrische fiets doorrazen.

Mijn fiets en ik werden onmiddellijk soulmates en ik doopte hem Gizmo (G- gezellig, I-individueel, Z- zero diesel, M-milieuvriendelijk, O-ongelooflijk).

Gizmo en ik brachten samen heel wat kilometers en tijd door. Al gauw merkte ik dat ik mijn auto niet meer gebruikte. Door  omstandigheden kon ik helaas niet alle geplande kilometers fietsen van mijn woon-werk traject. Maar Gizmo en ik compenseerden dit door buiten het thuis-werk traject ook naar andere bestemmingen te fietsen. Zo deden we veel andere milieuvriendelijke uitstapjes zoals boodschappen doen, breiwol gaan halen, naar het speelplein met de kindjes, Poel of the Peace enz. Wat een voordeel dat er stevige fietstassen bijgeleverd waren!

Onderweg van het werk naar huis nam ik vele kleine baantjes ipv de - toch aan vernieuwing toe - fietspaden langs de grote baan tussen Wulvergem en Ieper. Ik fietste langs enkele fietsknooppunten waardoor mijn interesse in fietsroutes gewekt werd.  Mijn route werd daardoor wat langer maar ik ontdekte heel wat leuke plekjes in het Heuvellandse landschap. Zoals dit kapelletje (foto) en plaatselijke boeren waar ik heerlijke aardbeitjes, patatjes en hoeve ijs kocht. Zo twee vliegen in een klap, heerlijk toch?

Ik ga eerlijk toegeven dat de boerin van de hoeve nr 72 op de baan tussen Kemmel en Ieper heel lekker ijs maakt en de boerin vanHofdstede ‘t Kluizeken (Pannenhuizenstraat, Ieper) erg lekkere en betaalbare aardbeitjes kweekt. Ik haalde ook heerlijk beleg met de fiets en dit bij ‘U Babuni ‘ een Polse winkeltje in Stationstraat in Ieper. Mmmm

 

Voor mij persoonlijk was het belangrijkste punt waarop ik testte hoeveel tijd ik nodig had om het traject af te leggen. Of ik een elektrische fiets zou aankopen hangt voornamelijk af van hoe snel ik thuis zou zijn. Ik moet mijn zoontje 's avonds nog afhalen van school en heb nog wat tijd nodig voor de was en de plas. Maar het bleek dat ik mijn 12.5 km van het werk naar huis of van huis naar het werk in een half uurtje kon doen. Het is dus perfect haalbaar om dit traject dagdagelijks met de elektrische fiets af te leggen.

Het volgende punt was of ik nog genoeg energie had om na een hele werkdag en 25km (route heen en terug) fietsen alle mama-dingen (dagdagelijkse) te kunnen verwezenlijken. En ja, hoor, met de turbo optie had ik echt geen fysieke lasten. Ik ga toegeven dat ik voornamelijk turbo gebruikte.

Daarnaast is Gizmo uitgerust met een fantastisch zadel, goede handvatten en veringen waardoor de meeste schokken goed opgevangen worden. Dit is een heel groot verschil in vergelijking met de ritten die ik vorig jaar deed met mijn gewone basisfiets. Echt een verschil tussen hemel en hel. Toen was het erg lastig, ik heb het uiteindelijk opgegeven om naar het werk te fietsen en kocht een auto.

Maar het vrijheidsgevoel en de natuurbeleving die je ervaart tijdens het fietsen kan je natuurlijk niet vergelijken met de ritten met de auto.

Tenslotte vond ik het fantastisch dat ik de auto in deze periode zo weinig moest gebruiken.

Bedankt aan de Preventie West-Vlaanderen en Testkaravaan om het mogelijk te maken dat we elektrische fietsen konden testen! Nu zal het heel laaang sparen worden om eentje te bemachtigen of wie weet misschien ben ik de gelukkige winnaar. Ik blijf maar hopen J

Gizmo ik zal U missen!

Anna Rychlik-Logghe