U bent hier

Nathalie Vuylsteke - Barco nv (Kortrijk)

De bakfiets…

Het is ondertussen een begrip in ons gezin geworden. Zelfs de jongste van 2 jaar, weet maar al te goed wat dit betekent.

Iedere morgen voelt hij zich de koning te rijk op zijn bankje vooraan de fiets. Met zijn boterhammetjes in de aanslag geniet hij van het ritje naar school en de onthaalmoeder en moedigt hij zijn twee oudere broertjes aan (7 en 6 jaar) als die wat achterop geraken met hun fiets of step. ’s Avonds blijft hij dan ook koppig zitten in zijn bakje tot de fiets in de garage geparkeerd is.

Met 3 in de bakfiets is net iets te veel van het goeie (vooral voor de fietsende mama :) ), maar als de jongste spruit een dagje naar oma is (met de auto), dan springen de oudere broers maar al te graag op het bankje vooraan.  Met twee boekentassen erbij is het ‘laadbakje’ dan ook vlug vol!

Gelukkig fietst de bakfiets wel vlot. Door het lichte design, is er niet zoveel verschil bij het fietsen met een traditionele fiets. Alleen een helling op rijden is natuurlijk veel zwaarder en dan zou wat extra elektrische ondersteuning welkom zijn!

Of ik overtuigd ben van het concept? Ja hoor, alleen jammer dat ik deze fiets nu pas heb ontdekt! Voor kinderen van 6 à 7 jaar die eigenlijk al zelf beginnen fietsen, zou een bakfiets een slechte investering zijn.  Voor hen is de keuze snel gemaakt maar ten koste van hun eigen fietsvaardigheid en fysieke conditie.  Voor kinderen tot 5 jaar, lijkt me dit een mooie investering. Het contact dat er is met de kinderen, is helemaal anders als ze vooraan zitten en je ziet ze echt genieten!

Misschien nog even samenvatten à la ‘Piet’, wat ik heb geleerd:

  1. Schaf een bakfiets vroeg genoeg aan  (zelfs een maxicosi kan veilig ingeklikt worden)
  2. Gebruik je een fiets voor dagelijks woon-werk verkeer, dan is investeren in goed onderhoud van je fiets onontbeerlijk
  3. Wees assertief op de weg MAAR blijf je steeds bewust van het feit dat je als fietser een zwakke weggebruiker blijft

Ik spring in ieder geval volgende week weer mijn ‘traditioneel’ fietsje op om zo veel mogelijk op die manier naar het werk te komen. Niets gaat boven een verkwikkend ochtend fietstochtje!

Nathalie